Yg FoLLow

Thursday, August 15, 2013

DAGING TETEL MASAK ASAM PEDAS


INI adalah resepi yang saya ambil daripada blog seorang kawan blogger..
daging tetel masak asam pedas ini boleh dikatakan favret encik F bakal suami saya..
Mr F takde bagitau saya yang dia minat masakan ini..saya tau dia minat sebab saya skodeng facebook dia..lepastu terbaca lah dekat wall facebook dia yang dia ada bagitau sorang kawan dia yang dia minat makan masakan daging tetel asam pedas nih sebab ini merupakan masakan keturunan nenek moyang dia yang berasal dar melaka..


Waktu memasak :   30 minit
Saiz hidangan untuk : 4 orang


BAHAN-BAHAN:


  • 1kg daging tetel | direbus sehingga empuk
  • 3 ulas bawang putih| dikisar
  • 5 biji bawang besar | dikisar
  • 30gm halia| dikisar
  • 3 batang serai | diketuk
  • 20 biji cili kering | di rebus dan dikisar
  • 2 kuntum bunga kantan | dibelah dua
  • 2 biji tomato | dibelah dua
  • 100gm daun kesum
  • Air asam jawa secukupnya
  • 10gm asam keping
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Air secukupnya
  • Minyak masak untuk menumis secukupnya
 **+han:
letak sedikit serai+daun limau purut+sedikit serbuk kari
CARA MEMASAK:

1. Daging tetel di rebus seketika sehingga empuk
2. Panaskan minyak di dalam periuk, tumiskan bahan yang telah di kisar dan serai sehingga garing.
3. Kemudian masukkan bunga kantan ,asam keping daging tetel dan daun kesum. Kacau sehingga sebati.
4. Kemudian masukkan tomato, air asam jawa dan sedikit air ke dalam bahan yang di tumis tadi. Kacau rata.
5. Perasakan dengan garam secukup rasa dan biarkan selama 20 minit sehingga daging tetel tadi lembut
6. Sedia dihidangkan.



No comments:

Post a Comment